Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród szerokich możliwości, jakie daje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, połączeń i duża porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne dania włoskie
Makarony to podstawa włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do tej potrawy. menu ze świeżymi produktami Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty nie mogą się znudzić.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, tortellini, piada oraz liczne desery – np. granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film