przepisy z mozzarellą

Dobry, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Naturalnie, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a wnikliwie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, lecz również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają absolutnie nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest nadzwyczaj charakterystyczne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

dania wegetariańskie z mozzarella   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie pospolici ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak naprawdę ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.

mozarella

Skąd w związku z tym wziąć pionierski, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – ściśle mówiąc warto dopłacić i weselić się pysznym smakiem.

O autorze

WumU4WsU