Arkana kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia polska uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na formę kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej wobec tego różne ceremoniały, składniki i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, poniekąd każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, które banalne są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podwalinę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, że najważniejszym i najbardziej napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to bezsprzecznie:
•    pierogi z różnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w gruncie rzeczy wiele do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści akcentują, iż jest wyśmienita oraz sycąca.

O autorze

WumU4WsU