Miód pitny

Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do naszego kraju. Coraz częściej na naszych stołach gości ten fenomenalny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich posiłków.

Wino online)

Które wino podawać do przystawek?
Jeśli rozpoczynamy od przystawek, najprzyzwoiciej postawić na rozkoszne, białe wino, które powinno być prawidłowo schłodzone. Od tej zasady jest jednak wyjątek: jeżeli przystawki doprawione są octem winnym, powinno się zaserwować do nich wino czerwone.

Wino białe

Jakie wino pasuje do past?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić również z winem różowym.

bag in box

Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara reguła powiada, że do ryb najporządniej pasuje wino białe. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to sztywna norma. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z którym winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana lub z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.

O autorze

WumU4WsU